Feminism utan återvändo, gränslös poesi, livet i ett nötskal

Alida Bok

Startsida
Böcker
Beställ böcker
Kontakta oss!
Adress, telefon mm
Beställ Alidas info gratis!
Månadens dikt

Här svarar Mariann Andersson på
frågor om förlaget ALIDA BOK
och dess  utgivning, Månadens dikt mm


Skicka in en dikt!
Vill du skicka in manus?
Diktarkiv
Debatt

Bloggar

    Upp till kamp, men kvinnorna skulle tiga

  Feministiska Blomster

  Marianns Blogg

Länkar
Om Alida Bok

Flyttfågel Månadens Skald
porträtt
-Att flytta ligger mig i blodet. Jag känner att jag vill vara någon annanstans, säger Echi Åberg som utsetts till maj månads skald för sin dikt Flyttfågel.

Nu är det flyttfåglarnas tid. En av dessa har utsetts till maj månads skald. Hon heter Echi Åberg och har rastlösheten i blodet.
-Kanske beror det på min familj. Pappa var från Borås i söder. Han jobbade som försäljare. Mamma var från Malmberget i norr. Vi flyttade hela tiden söderut. Att flytta blev en livsstil, en naturlig livsrytm. Men det var jobbigt med alla dialekter och nya kompisar.
Echi utbildade sig till frilansjournalist och gjorde en del jobb för lokalpressen. Så småningom hamnade hon på Dagens Nyheter i Stockholm.
-Men jag övergav Stockholm för Göteborg. Där trivdes jag bättre. I Stockholm var man bonne. I Göteborg var det inte så. Här hade jag också många fler kompisar från Norrland.
Av familjeskäl lämnade hon även Göteborg och bor nu på Österlen i Skåne, närmare bestämt i äppelstaden Kivik.
I tre år har hon gått på Österlens Konstskola och har nu en egen ateljé där hon arbetar med utställningar i Sverige och utomlands.
Besök gärna hennes webbsida www.galleryanima.net. Klicka här!

Här ser du en av hennes tavlor.

tavla Tavlan heter Ravaillac (skojare, festprisse, rucklare). Den är målad i acryl på canvas och mäter 60x60 cm.

-Målningen har inspirerats av tonsättaren Bo Nilsson, geniet från Malmberget kallad sedan han tidigt debuterade med elektronisk musik 1956. Hans musik har legat till grund för många av mina målningar. Han är en fantastisk källa, tycker Echi Åberg.
Hon trivs bra i Skåne, där hon bor med barn och sambo. Och hon trivs med att måla och arrangera utställningar. Hon arbetar också som reseledare.
-Ett fantastiskt trevligt jobb som ger massor av inspiration, både till skrivandet och målandet, tycker Echi.
Men egentligen skulle hon helst vilja bo i Göteborg. Kanske flyttar hon igen. Men den här gången går resan i så fall norrut.

Klicka här för att läsa hennes dikt Flyttfågel.

Titta in i vårt diktarkiv

Där finner du över 70 dikter av i regel unga, okända skalder.


Skicka in en dikt!

Du kan också skicka in en egen dikt. Här finns formuläret!

___________________________________

Drift med engelsmännen

porträtt
På pottkanten
av Gisela Chand

Svenska Anna reser till London, gifter sig med en läkare och får ett rent helvete. Bygger på Gisela Chands erfarenheter från åtta år i London. Spännande, lättläst, rolig. Läs recensioner här.
Nu bara 79 kr (har kostat 257 kr). Porto tillkommer.   

Beställning
Klicka här för beställning.

___________________________
Poesi Spalten
Hälsning från mitt liv

Hälsning från mitt liv

Lovorden har haglat över diktsamlingen Hälsning från mitt liv av Sonja Andersson. Läs recensioner här.


Beställ den här!
Klicka här för att beställa! Pris bara 39 kronor (Ca-pris i bokhandeln kr 65:-).
Boken kan ha mindre skavanker. Det rör sig ju om en gammal bok.

Sonja Anderssons liv var tragiskt. Läs mer här!

Titta in i vårt diktarkiv

Där finner du över 70 dikter av i regel unga, okända skalder.


Skicka in en dikt!

Du kan också skicka in en egen dikt. Här finns formuläret!


Isblommor

omslag
Ord och bild samverkar i denna poetiska bildberättelse av Anna Franklin (text) och Björn Ullhagen (foto). Björn har tagit bilder på blommor infrusna i is och Anna har skrivit dikter med bilderna som inspiration. Boken är utgiven på Artéa förlag. ALIDA BOK har åtagit sig att sälja några ex. Det är en mycket vacker bok och en fin present. Anna Franklin, Uppsala, var ALIDA BOKs månadsskald i december 2004 med dikten På månbergets baksida som finns med i Isblommor. Alla dikter i boken finns på både svenska och engelska.

Beställ här!
Klicka här för att beställa! Pris 170 kronor. Porto tillkommer.


Titta in i vårt diktarkiv

Där finner du över 70 dikter av i regel unga, okända skalder.


Skicka in en dikt!

Du kan också skicka in en egen dikt. Här finns formuläret!


___________________________

Poesilänkar

Engelskt poesi-arkiv

Klicka här så kan du höra världsberömda poeter läsa sina dikter. De läser på engelska men texten finns också skriftligt.Vägen ut eller Det grymma manssamhället

av Mariann Andersson, journalist och
författare.
Ca 230 sidor.
Pris: 69 kr. (Ca-pris i bokhandeln 110 kr.)
Beställ den här.

Den första boken i trilogin, Vägen ut eller Det grymma manssamhället, har satt hela det gamla patriarkatet i gungning. Som alla stora framsteg för kvinnorna har den stött på ett benhårt motstånd. är därför relativt okänd. Lika viktig för män som för kvinnor. Mycket rolig.


Ur kritiken

"Om alla läste den här blev det kanske någon ändring. ... Hon ... pekar på hur vi som individer och grupper men också som politiskt system är präglade av det tusenåriga kvinnoförtrycket. ... hur vi påverkats av manssamhällets kultur tills vi uppfattar den påverkan som vår "kvinnonatur"... Det är mycket verkningsfullt."
Morgonbris, Socialdemokratiska kvinnoförbundets tidskrift

"Det är en bok som bör finnas i varje kvinnas bokhylla och som bör läsas i varje skola. Framför allt har Andersson lyckats galant med att sätta ord på det dolda könssystem som vi alltid kommer att behöva visa på i kvinnorörelsen."
Lina, Systrar.net, december 2002

"Vägen ut eller Det grymma manssamhället av Mariann Andersson (Alida Bok) ... anses av många som något av en svensk feministklassiker."
Daniel Larsson, K-Online

"Boken är faschinerande... En utmärkt present till unga feminister."
Agneta Hansson, projektledare, Jämställdhet ARGUS, Högskolan i Halmstad

"En av de originellare, roligare och nyttigare kampböckerna, mycket mindre bloddrypande och mycket mer tankeväckande än titeln låter ana... Boken anbefalls varmt åt alla som börjat tröttna på våra välkända debatter, argument och stridsskrifter, och som vill stärka och läska sin själ med annorlunda läsning om män, kvinnor och samhälle."
Britt Dahlström, Sydsvenska Dagbladet

Mariann Andersson behärskar väl satirens konst och har skarp blick för de härskande männens alla svagheter och löjligheter... Effekten blir pinsamt avslöjande för de manliga könsfördomarna.
Matts Balgård, Västerbottens-Kuriren

"I boken finns hysteriskt roliga stycken ..."
Maja Ljung, Expressen-GT, november 2002

"En bok som ger förklaringen till uppkomsten av krig, brottslighet, ulandsproblem, fördomar, teknokrati, mentalsjukdomar mm." ... Så har Mariann Andersson karakteriserat sin bok Det grymma manssamhället. ... Hon griper sig också verket an. I punkt för punkt bevisar hon hur manssamhället utgör grunden till allt ont. I många stycken gör hon det suveränt klarsynt. ... I många, många påpekanden träffar Mariann Andersson underbart rätt. Så ofta att boken verkligen är läsvärd.
G.N., Länstidningen östersund

"Personligen tycker jag att Mariann Andersson har rätt ... Hon har dessutom rätt på ett mycket roligt sätt."
A.L., Norrländska Socialdemokraten

"ett konststycke att på detta sätt med humor, värme och en god portion kärlek till mannen bränna av detta sprakande satiriska fyrverkeri...I stort sett kan jag bara lyckönska var läsare som fått denna bok i sin hand."
Anders Bronsek, Communicatio

"I de pornografiska avsnitten är det alltid män som är sexobjekt. Samma gäller om den vackre Astorion som är nattklubbsdansör och varje kväll visar snoppen i en hetsande strip tease på en sexklubb. Men dessa avsnitt är bara en liten del av boken som mest handlar om samhället, kärlek, hat, impotens, våld och kontaktsvårigheter.
Carlösten Nordmark

"De omvända avsnitten är hejdlöst roliga och samtidigt otäcka .. Den här boken tror jag bör läsas av män."
Gunda Magnusson, Bergslagsposten

"Det nya med boken är att den bryter igenom kulturarvet. Då ser individerna sig själva och samhället ur en ny synvinkel. Man upptäcker att människorna är produkter av könsdiskrimineringen och får en bättre överblick, så att man lättare kan kartlägga människors beteenden."
Psykolognytt, Sveriges Psykologförbunds tidning

"Titt och tätt glimtar det till av underbart klarsynta iakttagelser. ... Mariann Andersson har mycket av vikt att säga och när hon uppnår det rätta samspelet mellan vrede och humor är det synd om dem hon drabbar.
Asta Eriksson, Arbetarbladet Gävle

"Boken är lättläst, rolig, viktig och mycket annorlunda... Det här är mer än bara en bok som väcker tankar, det är en bok som väcker kunskap och med det, engagemang... Mariann Anderssons bok skrevs flera år innan Gerd Brantenbergs Egalias döttrar och den är mycket mer... Den sträcker sig så gott som över hela samhällets och livets skeenden och den är brutal i sin uppriktighet ..."
Charlotte Wallin, den feministiska tidskriften Sonja nr 1/2002

"Detta är en mycket värdefull bok, ty den förklarar uppkomsten av krig, brottslighet, u-landsproblem, fördomar, teknokrati m m."
Folkbladet östgöten

"Hon har sannerligen inte dolt sitt ansikte i blygsamhet den här författarinnan. Men trots ... så tycker jag nog att Mariann Andersson i allt väsentligt har rätt. .. Då ser man plötsligt hur skevt och galet hela systemet fungerar."
Stig åke Ståhlnacke, Dagbladet Sundsvall

"Mariann Andersson har ett betydande mått av kunskaper och beläsenhet när det gäller kvinnornas ställning i olika tider. Hennes kommentarer är personliga och frispråkiga. De väcker lust att debattera men också lust att skaffa mer kunskaper på detta område som hittills varit alltför lite uppmärksammat. Enligt Mariann Andersson är manssamhället förklaringen till uppkomsten av krig, brottslighet, ulandsproblem, fördomar, teknokrati, mentalsjukdomar mm."
Sonja Fredgardh, Skånska Dagbladet

"Bakom kraven finns föreställningen om en slumrande kvinnokraft som skall frigöras och samtidigt frigöra de män som nu är bundna av sin könsroll i sin ofrihet."
Kerstin Vinterhed, Dagens Nyheter

"För 34 år sedan utkom en bok som på sin tid väckte stor debatt... Aktualiteten idag är i det närmaste oförändrad vilket dels är skrämmande, dels gör boken intressant och läsvärd... Vad gäller vissa företeelser som utseendefixeringen är boken ... ett vittnesmål om att det blivit värre... Andersson skulle kunna citeras i debatten... kvinnan kan komma att bli ett offer på den fria sexualitetens altare. Kvinnans frigörelse blir på grund av mansmakten främst en frigörelse på mannens villkor... I en verklighet där kvinnor innehar alla betydande postitioner i samhället och männen strippar och utnytjas blir det skrämmande tydligt vilken sjuk relation kvinnor och män har till varandra."
Jenny Holtare, kulturtidskriften Femkul, januari 2003

"Jesus tog på ett uppseendeväckande sätt parti för kvinnorna, t o m skökorna, vilket upprörde hans samtida. Det måste ha berott på att han själv var född utom äktenskapet. 'Jungfrufödsel' kan ju inte ha varit vad man kallade det i hans närmaste omgivning, menar Mariann Andersson. ... Maria var en äktenskapsbryterska och sådana skulle enligt lagen stenas till döds."
åsa Moberg, Aftonbladet

"Jag var så betagen i din bok att jag måste skriva. ... Så illa står det alltså till nu att en sådan bok inte tas emot av något av de större förlagen eller över huvud av ett reguljärt förlag ... Hon påvisar sambandet mellan mannens potensrubbningar och kvinnoförtrycket... Boken skiljer sig från ensidiga och ofta marxistiskt orienterade kvinnosaksböcker genom att den lägger huvudvikten vid den för könen gemensamma mänskliga kvaliteten.... Målet är att frigöra mannens och kvinnans egenart i en gemensam mänsklighet. .. Skildringen av mannen i detta läge kommer att verka som en kritik av många kvinnors livsform. Detta torde ha bidragit till att Mariann Anderssons bok icke synes ha fått det mottagande på kvinnohåll som den förtjänar."
Björn Sjövall, docent i psykologi

"Jag skulle vilja tacka dej för att du skrivit en så jättefin bok som Det grymma manssamhället. Jag tycker att det är en mycket värdefull bok och att den borde uppmärksammas mycket mer än vad som förekommit. När jag tänker närmare efter tycker jag din bok borde bli obligatorisk kursbok i samtliga svenska läroanstalter."
Fil mag Birgit Lilja, lärare, Stockholm

Se även här.


Beställ
Klicka här och fyll i beställningsformuläret.