Feminism utan återvändo, gränslös poesi, livet i ett nötskal

Alida Bok

Startsida
Böcker
Beställ böcker
Kontakta oss!
Adress, telefon mm
Beställ Alidas info gratis!
Månadens dikt

Här svarar Mariann Andersson på
frågor om förlaget ALIDA BOK
och dess  utgivning, Månadens dikt mm


Skicka in en dikt!
Vill du skicka in manus?
Diktarkiv
Debatt

Bloggar

    Upp till kamp, men kvinnorna skulle tiga

  Feministiska Blomster

  Marianns Blogg

Länkar
Om Alida Bok

Flyttfågel Månadens Skald
porträtt
-Att flytta ligger mig i blodet. Jag känner att jag vill vara någon annanstans, säger Echi Åberg som utsetts till maj månads skald för sin dikt Flyttfågel.

Nu är det flyttfåglarnas tid. En av dessa har utsetts till maj månads skald. Hon heter Echi Åberg och har rastlösheten i blodet.
-Kanske beror det på min familj. Pappa var från Borås i söder. Han jobbade som försäljare. Mamma var från Malmberget i norr. Vi flyttade hela tiden söderut. Att flytta blev en livsstil, en naturlig livsrytm. Men det var jobbigt med alla dialekter och nya kompisar.
Echi utbildade sig till frilansjournalist och gjorde en del jobb för lokalpressen. Så småningom hamnade hon på Dagens Nyheter i Stockholm.
-Men jag övergav Stockholm för Göteborg. Där trivdes jag bättre. I Stockholm var man bonne. I Göteborg var det inte så. Här hade jag också många fler kompisar från Norrland.
Av familjeskäl lämnade hon även Göteborg och bor nu på Österlen i Skåne, närmare bestämt i äppelstaden Kivik.
I tre år har hon gått på Österlens Konstskola och har nu en egen ateljé där hon arbetar med utställningar i Sverige och utomlands.
Besök gärna hennes webbsida www.galleryanima.net. Klicka här!

Här ser du en av hennes tavlor.

tavla Tavlan heter Ravaillac (skojare, festprisse, rucklare). Den är målad i acryl på canvas och mäter 60x60 cm.

-Målningen har inspirerats av tonsättaren Bo Nilsson, geniet från Malmberget kallad sedan han tidigt debuterade med elektronisk musik 1956. Hans musik har legat till grund för många av mina målningar. Han är en fantastisk källa, tycker Echi Åberg.
Hon trivs bra i Skåne, där hon bor med barn och sambo. Och hon trivs med att måla och arrangera utställningar. Hon arbetar också som reseledare.
-Ett fantastiskt trevligt jobb som ger massor av inspiration, både till skrivandet och målandet, tycker Echi.
Men egentligen skulle hon helst vilja bo i Göteborg. Kanske flyttar hon igen. Men den här gången går resan i så fall norrut.

Klicka här för att läsa hennes dikt Flyttfågel.

Titta in i vårt diktarkiv

Där finner du över 70 dikter av i regel unga, okända skalder.


Skicka in en dikt!

Du kan också skicka in en egen dikt. Här finns formuläret!

___________________________________

Drift med engelsmännen

porträtt
På pottkanten
av Gisela Chand

Svenska Anna reser till London, gifter sig med en läkare och får ett rent helvete. Bygger på Gisela Chands erfarenheter från åtta år i London. Spännande, lättläst, rolig. Läs recensioner här.
Nu bara 79 kr (har kostat 257 kr). Porto tillkommer.   

Beställning
Klicka här för beställning.

___________________________
Poesi Spalten
Hälsning från mitt liv

Hälsning från mitt liv

Lovorden har haglat över diktsamlingen Hälsning från mitt liv av Sonja Andersson. Läs recensioner här.


Beställ den här!
Klicka här för att beställa! Pris bara 39 kronor (Ca-pris i bokhandeln kr 65:-).
Boken kan ha mindre skavanker. Det rör sig ju om en gammal bok.

Sonja Anderssons liv var tragiskt. Läs mer här!

Titta in i vårt diktarkiv

Där finner du över 70 dikter av i regel unga, okända skalder.


Skicka in en dikt!

Du kan också skicka in en egen dikt. Här finns formuläret!


Isblommor

omslag
Ord och bild samverkar i denna poetiska bildberättelse av Anna Franklin (text) och Björn Ullhagen (foto). Björn har tagit bilder på blommor infrusna i is och Anna har skrivit dikter med bilderna som inspiration. Boken är utgiven på Artéa förlag. ALIDA BOK har åtagit sig att sälja några ex. Det är en mycket vacker bok och en fin present. Anna Franklin, Uppsala, var ALIDA BOKs månadsskald i december 2004 med dikten På månbergets baksida som finns med i Isblommor. Alla dikter i boken finns på både svenska och engelska.

Beställ här!
Klicka här för att beställa! Pris 170 kronor. Porto tillkommer.


Titta in i vårt diktarkiv

Där finner du över 70 dikter av i regel unga, okända skalder.


Skicka in en dikt!

Du kan också skicka in en egen dikt. Här finns formuläret!


___________________________

Poesilänkar

Engelskt poesi-arkiv

Klicka här så kan du höra världsberömda poeter läsa sina dikter. De läser på engelska men texten finns också skriftligt.


Till dig man

Av Annamaria Bauer
Pris: 42 kr.
Beställ den här.


Frispråkig, angelägen, lättläst. Till dig man har fått mycket fina recensioner och positiva läsarreaktioner. Denna rykande aktuella bok tar på ett enkelt och fängslande sätt upp allvarliga problem som pedofili, barnporr och annan porr, våld och sex, manspressens ensidighet, plastikoperationer med mera. Boken är formad som ett öppenhjärtigt brev till mannen men angår också i hög grad kvinnor. Avsändaren heter Annamaria Bauer, trebarnsmamma i Visby.

Till dig man Annamaria Bauer

Annamaria Bauer är född i Gamla Stan i Stockholm 1963 och numera bosatt i Visby. I hela sitt liv har hon arbetat med ord, bild och musik, främst som lärare i särskolan. Detta är hennes debut som skönlitterär författare. Hon är också en uppskattad sångerska och låtskrivare.


Ur kritiken

"Det är ett nöje och en glädje att läsa henne"

"När jag läser blir jag glad. Hur ofta har jag inte själv tänkt just det här. Hur står män ut! Hur orkar de! Och varför gör de inte uppror? Jag läser Till Dig Man som en maning till mansuppror. En uppmaning till alla män att protestera mot att vissa män förtrycker, kränker och våldför sig på kvinnor och barn. ...
Annamaria skriver bra, mycket bra. Det är ett nöje och en glädje att läsa henne. Frågan är bara i vilken grad hennes brev kommer att läsas av män. ... Risken finns att det kommer att ligga på de kämpande kvinnornas nattygsbord, medan männen fortsätter att ha Svensk Jakt och Börsnytt på sin."
åsa Alidasdotter, Spegeln

"svidande vidräkning med den kollektiva manligheten"

"Boken är lättläst och jag rekommenderar den till alla män. Den kan dessutom tjäna som en kraftfull tankeställare till de män som verkligen känner sig utpekade. Vad vi andra kan göra är att ta fasta på bokens uppmaning att med kraft rikta oss mot våra medbröder som visar tendenser till att inte respektera kvinnor, barn och för all del också den 'andra arten', för det är så att män går inte heller säkra på stadens gator. Läs den lilla boken som speglar en del av världens ondska och hjälp sedan till att reducera den. Använd också en del av din möda att verkligen berätta för kvinnor vad det vill säga att vara MAN. Där har männen mycket att lära ut. Kapitlen är skrivna med avsikt att vara i brevform men blir kanske mera som monologer riktade till mannen, eller snarare till alla män. ... den beskriver hur många kvinnor trots allt upplever männen."
Manstorget

"Det är trevligt att läsa Bauers bok, trots de hemska ämnen den behandlar"

"Musikern, södertjejen och numera även författarinnan Annamaria Bauer står för både bild och text i 'Till dig man' som är ett sorts trettiotvåsidigt brev i bokform. Bauer riktar sig till oss män i alla åldrar och berör viktiga ämnen som våldtäkt, barnpornografi, rädslan många kvinnor/tjejer känner när de ska gå hem ensamma om nätterna, hur delar av media "snuttifierar" manligheten, silikonbröst och en del annat... 'Till dig man' är ingen mansfientlig eller fördomsfull skrift. Den är inte till för att sätta dig eller mig 'på plats' och den trampar heller inte på oss. Istället eftersträvar den kommunikation mellan könen, men också kommunikation mellan män sinsemellan. Bauer talar öppet till oss och om oss. Hon talar om sig själv och om andra kvinnor och vad dessa känner. Hela tiden talar hon med respekt, tillgivenhet och kärlek för män. Således är det lätt att ta till sig 'brevets' budskap och innehåll. Författarinnan vill oss inget illa och det finns ingenting att vara rädd för. Tvärtom, vill Bauer att vi ska kämpa tillsammans med henne och andra kvinnor för att uppnå samma mål... Kanske är 'brevets' viktigaste betydelse egentligen att visa att vi 'normala' män och 'normala' kvinnor innerst inne är rätt så lika, har ungefär samma uppfattning om saker och ting och säkert kämpar för samma saker. Bauer lyckas nå sin målgrupp med ett vänligt, underhållande och nästan småmysigt språk. Det är trevligt att läsa Bauers bok, trots de hemska ämnen den behandlar och författarinnan lyckas vara personlig i såväl språk som innehåll, utan att falla i fällor som självömkande eller ett alltför personligt utlämnande. Bauer säger vad hon tycker och tänker. Det är upp till dig man, att svara!"
Robert Ryttman, Kulturama, Dalenbladet

"Ett vackert och tankeväckande brev"

"Hej Annamaria och tack för ditt brev!
Det är ett vackert och tankeväckande brev du skrivit och jag har funderat mycket på vad du säger. Jag är glad för att du vänder dig till mig - mannen, som till en människa. Därför är det också lättare att ta till sig din text... Att vara man är så mycket ynkligare än att vara människa... Du skriver om hur du och andra kvinnor tvingas se oss män som potentiella våldsverkare, våldtäktsmän och pedofiler. Ni vill inte se oss så, men så länge faran är reell, är det säkrast. Jag förstår vad du menar. Jag kan föreställa mig din rädsla, då du går i mörkret och märker att en man följer efter dig... Men, det är inte bara ni kvinnor som är rädda för män. Vi är också rädda för varandra. Vi är rädda då våra älskade, våra kvinnliga vänner och våra döttrar ensamma går hem från någon fest. Vi kan känna rädsla då vi möter ett gäng unga berusade män. Vi är också oroliga för våra söner ... Att tala öppet med varandra - där tycks gränsen gå. Kanske just på grund av att vi är så förbannat rädda för mannen vi också. Rädda för makten och föraktfulla mot det svaga. Kanske också rädda för våra egna känslor. Vi har ju lärt oss från små hur män skall vara ... Kanske det i alla oss känslohandikappade män döljs små snoriga ungar, som inte får vara människor. Små ynkliga kryp, som tvingas spela stora mansroller... Små män som blir allt tystare. Små stumma män, som käkar hormonpreparat och får svällande muskler och känsloliv som minfält. Det är här jag tror det farliga utvecklas. I denna tystnad. Jag är glad för att du vänder dig till oss med ditt brev. Det visar att du bryr dig. Det är ett vackert brev och dina illustrationer gör att brevet också som bok betraktat är estetiskt tilltalande...
Med vänliga hälsningar"
Tom Karlsson, nättidningen Yelah

Viktigt brev till alla män

"Delen om våldtäkten, reaktionerna och terapin efteråt är det mest gripande, det som får en att bli arg. ämnena är, tyvärr, högaktuella och kanske får formen av ett brev fler att orka ta det till sig."
Alexandra Forslund, Expressen

Boktips

"Jag vill berätta för alla män om en bok jag har fått i min hand! Den heter TILL DIG MAN och är ett brev från en kvinna till oss alla. För en gångs skull en bok om jämlikhet som inte vill svartmåla män. Det är en bok som talar om vårat värde på ett sätt. Jag hittade den på bokmässan i örebro... Köp boken, läs den och lev den, för den är så bra!"
Hälsningar Thomas, NÄTMAN, ett nätverk för män inom förskola, fritidshem och skola

"Ta ställning mot idiotförklaringen av ditt kön"

"Ta ställning mot mansförtryck. Ta ställning mot utnyttjande av barn. Ta ställning mot idiotförklaringen av Ditt kön i samhället .... Hon har många uppmaningar och hon har flera varningar och hon tycker att män borde bli förbannade över hur de "snuttifieras och idiotförklaras av media och marknad". ... Vi behöver varandra och vi behöver prata ... Kanske skulle de rentav kunna träffas och ta Annamaria Bauers brevbok som utgångspunkt för snacket? är det som hon skriver? Vad kan man göra?"
Christina Sedwall, Upsala Nya Tidning


Beställ
Klicka här och fyll i beställningsformuläret.