Feminism utan återvändo, gränslös poesi, livet i ett nötskal

Alida Bok

Startsida
Böcker
Beställ böcker
Kontakta oss!
Adress, telefon mm
Beställ Alidas info gratis!
Månadens dikt

Här svarar Mariann Andersson på
frågor om förlaget ALIDA BOK
och dess  utgivning, Månadens dikt mm


Skicka in en dikt!
Vill du skicka in manus?
Diktarkiv
Debatt

Bloggar

    Upp till kamp, men kvinnorna skulle tiga

  Feministiska Blomster

  Marianns Blogg

Länkar
Om Alida Bok

Flyttfågel Månadens Skald
porträtt
-Att flytta ligger mig i blodet. Jag känner att jag vill vara någon annanstans, säger Echi Åberg som utsetts till maj månads skald för sin dikt Flyttfågel.

Nu är det flyttfåglarnas tid. En av dessa har utsetts till maj månads skald. Hon heter Echi Åberg och har rastlösheten i blodet.
-Kanske beror det på min familj. Pappa var från Borås i söder. Han jobbade som försäljare. Mamma var från Malmberget i norr. Vi flyttade hela tiden söderut. Att flytta blev en livsstil, en naturlig livsrytm. Men det var jobbigt med alla dialekter och nya kompisar.
Echi utbildade sig till frilansjournalist och gjorde en del jobb för lokalpressen. Så småningom hamnade hon på Dagens Nyheter i Stockholm.
-Men jag övergav Stockholm för Göteborg. Där trivdes jag bättre. I Stockholm var man bonne. I Göteborg var det inte så. Här hade jag också många fler kompisar från Norrland.
Av familjeskäl lämnade hon även Göteborg och bor nu på Österlen i Skåne, närmare bestämt i äppelstaden Kivik.
I tre år har hon gått på Österlens Konstskola och har nu en egen ateljé där hon arbetar med utställningar i Sverige och utomlands.
Besök gärna hennes webbsida www.galleryanima.net. Klicka här!

Här ser du en av hennes tavlor.

tavla Tavlan heter Ravaillac (skojare, festprisse, rucklare). Den är målad i acryl på canvas och mäter 60x60 cm.

-Målningen har inspirerats av tonsättaren Bo Nilsson, geniet från Malmberget kallad sedan han tidigt debuterade med elektronisk musik 1956. Hans musik har legat till grund för många av mina målningar. Han är en fantastisk källa, tycker Echi Åberg.
Hon trivs bra i Skåne, där hon bor med barn och sambo. Och hon trivs med att måla och arrangera utställningar. Hon arbetar också som reseledare.
-Ett fantastiskt trevligt jobb som ger massor av inspiration, både till skrivandet och målandet, tycker Echi.
Men egentligen skulle hon helst vilja bo i Göteborg. Kanske flyttar hon igen. Men den här gången går resan i så fall norrut.

Klicka här för att läsa hennes dikt Flyttfågel.

Titta in i vårt diktarkiv

Där finner du över 70 dikter av i regel unga, okända skalder.


Skicka in en dikt!

Du kan också skicka in en egen dikt. Här finns formuläret!

___________________________________

Drift med engelsmännen

porträtt
På pottkanten
av Gisela Chand

Svenska Anna reser till London, gifter sig med en läkare och får ett rent helvete. Bygger på Gisela Chands erfarenheter från åtta år i London. Spännande, lättläst, rolig. Läs recensioner här.
Nu bara 79 kr (har kostat 257 kr). Porto tillkommer.   

Beställning
Klicka här för beställning.

___________________________
Poesi Spalten
Hälsning från mitt liv

Hälsning från mitt liv

Lovorden har haglat över diktsamlingen Hälsning från mitt liv av Sonja Andersson. Läs recensioner här.


Beställ den här!
Klicka här för att beställa! Pris bara 39 kronor (Ca-pris i bokhandeln kr 65:-).
Boken kan ha mindre skavanker. Det rör sig ju om en gammal bok.

Sonja Anderssons liv var tragiskt. Läs mer här!

Titta in i vårt diktarkiv

Där finner du över 70 dikter av i regel unga, okända skalder.


Skicka in en dikt!

Du kan också skicka in en egen dikt. Här finns formuläret!


Isblommor

omslag
Ord och bild samverkar i denna poetiska bildberättelse av Anna Franklin (text) och Björn Ullhagen (foto). Björn har tagit bilder på blommor infrusna i is och Anna har skrivit dikter med bilderna som inspiration. Boken är utgiven på Artéa förlag. ALIDA BOK har åtagit sig att sälja några ex. Det är en mycket vacker bok och en fin present. Anna Franklin, Uppsala, var ALIDA BOKs månadsskald i december 2004 med dikten På månbergets baksida som finns med i Isblommor. Alla dikter i boken finns på både svenska och engelska.

Beställ här!
Klicka här för att beställa! Pris 170 kronor. Porto tillkommer.


Titta in i vårt diktarkiv

Där finner du över 70 dikter av i regel unga, okända skalder.


Skicka in en dikt!

Du kan också skicka in en egen dikt. Här finns formuläret!


___________________________

Poesilänkar

Engelskt poesi-arkiv

Klicka här så kan du höra världsberömda poeter läsa sina dikter. De läser på engelska men texten finns också skriftligt.

av Mariann Andersson, journalist och författare.
Pris: 42 kr.
Beställ den här.

Kvinnorna har varit hårt diskriminerade på tänkandets och kulturskapandets områden. Effekterna av detta kan man se bara man bläddrar i en uppslagsbok. Män sida upp och sida ner medan kvinnorna i den mån de förekommer ofta gjort sig kända genom sitt utseende, som skådespelare o d.

Är detta rättvisande? Nej, menar journalisten och författaren Mariann Andersson. Det kvinnliga tänkandets betydelse är underskattat. Kvinnors tänkande har spelat en mycket större roll för utvecklingen än vad som hittills erkänts. En fängslande läsning som ger nya perspektiv på såväl det inre som yttre livet.


Ur kritiken

"fint att ha fått ta del av den här boken vars idéer verkligen syftar framåt mot ett fördjupat och kreativt samförstånd mellan män och kvinnor i ett mänskligare samhälle"

"Det är svårt att finna exempel på att det är möjligt att diskutera könsrollerna i vårt samhälle på ett intelligent och konstruktivt sätt. Ofta utgår argumenten och analysen från ganska snäva perspektiv som snarare tjänar att befästa gamla fördomar än att bryta dem. I boken Det kvinnliga tänkandets betydelse av Mariann Andersson presenteras emellertid intressanta undantag. I sin litenhet är den fylld av idéer som känns stimulerande och som för tankarna vidare. Det handlar om hur kvinnligt inflytande och tänkande präglar vår kultur i ett samspel med 'det manliga'.
... De gäller att göra det möjligt för människor oberoende av kön att utveckla det bästa hos sig själva. Det är möjligt genom ökad kunskap och medvetenhet. Det är fråga om att arbeta mot det skeva och förträngda i både det kvinnliga och det manliga. Boken är intressant också därför att den lyfter fram skillnader mellan män och kvinnor som måste uppfattas som grundläggande. Det handlar om viktiga skillnader som är positiva i den meningen att de kompletterar varandra. Så länge det finns en ömsesidig omedvetenhet bidrar, så vitt jag förstår, också kvinnorna till att låsa könsrollerna. Visst finns det som kan ifrågasättas till exempel om det verkligen är så att mannen har ett nedärvt övertag genom att vara intellektuellt överlägsen. Boken varnar emellertid mannen för att förknippa detta med sitt kön, det ger en falsk och farlig bild av manlighet. ... Våld beror inte på naturliga anlag utan på inflytande från omgivningen skriver författaren. Hon citerar en ung kurd som när han berättat om hur modern blivit misshandlad säger: "Min far var egentligen ingen våldsam människa". Det räcker således inte att fördöma, man måste försöka förstå. Det känns fint att ha fått ta del av den här boken vars idéer verkligen syftar framåt mot ett fördjupat och kreativt samförstånd mellan män och kvinnor i ett mänskligare samhälle. Den lyfter fram aspekter på jämställdhetsarbetet som är nödvändiga att beakta om det ska vara fruktbart."
Manstorget

"mer mothugg än rimligt...för den relativa jämlikhet vi uppnått kan vi tacka just sådana kvinnor... "

"Just det faktum att extremt mansdominerade samhällen ... ofta är både krigiska diktaturer och tekniskt efterblivna talar ... för att kvinnors rätt att överhuvud taget tänka spelat stor roll för hela vår civilisation. ... Att Mariann Andersson kanske fått mer mothugg än rimligt kan bero på att hon ibland uttrycker sig lite odiplomatiskt och fyrkantigt. ... Det hindrar inte att hon i det mesta ... har rätt; för den relativa jämlikhet vi uppnått kan vi tacka just sådana kvinnor (och män) som vågat riskera att utmana det konservativa löjet. ... En rad teser ... - de viktigaste mycket förnuftiga ... - kompletteras med ett nyskrivet avsnitt där en kurdisk familj intervjuas."
Tore Winqvist, Upsala Nya Tidning

"skräckblandad förtjusning"

"Jag läser med skräckblandad förtjusning författarens skarpa iakttagelser om könsrollerna och samhället blandade med tvärsäkra, egensinniga men konsekventa påståenden och liknelser. Allt i starkt reducerad form. ... Det är märkligt och på sätt och vis sorgligt att denna nya upplaga ... fortfarande känns aktuell. Första upplagan gavs ut för 26 år sedan men det jämställda samhället finns fortfarande inte."
Sofia Broome, BTJ - Bibliotekstjänst, Böcker & AV-Media, juni 2000.

"Samhällen där kvinnor är förtryckta är ofta mindre utvecklade på flera plan..."

Både män och kvinnor vinner på att de stela och snedfördelade könsrollerna luckras upp och till slut försvinner. Först då, menar författarinnan, kan den sant mänskliga människan, med tillgång till både sitt känsloliv, förnuft och tanke, ta form. Vilket inte bara människor som enskilda individer utan hela samhället tjänar på.

Samhällen där kvinnor är förtryckta är ofta mindre utvecklade på flera plan än mer jämställda samhällen, menar författarinnan.
Åsa Alidasdotter, Spegeln


Beställ
Klicka här och fyll i beställningsformuläret.