Feminism utan återvändo, gränslös poesi, livet i ett nötskal

Alida Bok

Startsida
Böcker
Beställ böcker
Kontakta oss!
Adress, telefon mm
Beställ Alidas info gratis!
Månadens dikt

Här svarar Mariann Andersson på
frågor om förlaget ALIDA BOK
och dess  utgivning, Månadens dikt mm


Skicka in en dikt!
Vill du skicka in manus?
Diktarkiv
Debatt

Bloggar

    Upp till kamp, men kvinnorna skulle tiga

  Feministiska Blomster

  Marianns Blogg

Länkar
Om Alida Bok

Flyttfågel Månadens Skald
porträtt
-Att flytta ligger mig i blodet. Jag känner att jag vill vara någon annanstans, säger Echi Åberg som utsetts till maj månads skald för sin dikt Flyttfågel.

Nu är det flyttfåglarnas tid. En av dessa har utsetts till maj månads skald. Hon heter Echi Åberg och har rastlösheten i blodet.
-Kanske beror det på min familj. Pappa var från Borås i söder. Han jobbade som försäljare. Mamma var från Malmberget i norr. Vi flyttade hela tiden söderut. Att flytta blev en livsstil, en naturlig livsrytm. Men det var jobbigt med alla dialekter och nya kompisar.
Echi utbildade sig till frilansjournalist och gjorde en del jobb för lokalpressen. Så småningom hamnade hon på Dagens Nyheter i Stockholm.
-Men jag övergav Stockholm för Göteborg. Där trivdes jag bättre. I Stockholm var man bonne. I Göteborg var det inte så. Här hade jag också många fler kompisar från Norrland.
Av familjeskäl lämnade hon även Göteborg och bor nu på Österlen i Skåne, närmare bestämt i äppelstaden Kivik.
I tre år har hon gått på Österlens Konstskola och har nu en egen ateljé där hon arbetar med utställningar i Sverige och utomlands.
Besök gärna hennes webbsida www.galleryanima.net. Klicka här!

Här ser du en av hennes tavlor.

tavla Tavlan heter Ravaillac (skojare, festprisse, rucklare). Den är målad i acryl på canvas och mäter 60x60 cm.

-Målningen har inspirerats av tonsättaren Bo Nilsson, geniet från Malmberget kallad sedan han tidigt debuterade med elektronisk musik 1956. Hans musik har legat till grund för många av mina målningar. Han är en fantastisk källa, tycker Echi Åberg.
Hon trivs bra i Skåne, där hon bor med barn och sambo. Och hon trivs med att måla och arrangera utställningar. Hon arbetar också som reseledare.
-Ett fantastiskt trevligt jobb som ger massor av inspiration, både till skrivandet och målandet, tycker Echi.
Men egentligen skulle hon helst vilja bo i Göteborg. Kanske flyttar hon igen. Men den här gången går resan i så fall norrut.

Klicka här för att läsa hennes dikt Flyttfågel.

Titta in i vårt diktarkiv

Där finner du över 70 dikter av i regel unga, okända skalder.


Skicka in en dikt!

Du kan också skicka in en egen dikt. Här finns formuläret!

___________________________________

Drift med engelsmännen

porträtt
På pottkanten
av Gisela Chand

Svenska Anna reser till London, gifter sig med en läkare och får ett rent helvete. Bygger på Gisela Chands erfarenheter från åtta år i London. Spännande, lättläst, rolig. Läs recensioner här.
Nu bara 79 kr (har kostat 257 kr). Porto tillkommer.   

Beställning
Klicka här för beställning.

___________________________
Poesi Spalten
Hälsning från mitt liv

Hälsning från mitt liv

Lovorden har haglat över diktsamlingen Hälsning från mitt liv av Sonja Andersson. Läs recensioner här.


Beställ den här!
Klicka här för att beställa! Pris bara 39 kronor (Ca-pris i bokhandeln kr 65:-).
Boken kan ha mindre skavanker. Det rör sig ju om en gammal bok.

Sonja Anderssons liv var tragiskt. Läs mer här!

Titta in i vårt diktarkiv

Där finner du över 70 dikter av i regel unga, okända skalder.


Skicka in en dikt!

Du kan också skicka in en egen dikt. Här finns formuläret!


Isblommor

omslag
Ord och bild samverkar i denna poetiska bildberättelse av Anna Franklin (text) och Björn Ullhagen (foto). Björn har tagit bilder på blommor infrusna i is och Anna har skrivit dikter med bilderna som inspiration. Boken är utgiven på Artéa förlag. ALIDA BOK har åtagit sig att sälja några ex. Det är en mycket vacker bok och en fin present. Anna Franklin, Uppsala, var ALIDA BOKs månadsskald i december 2004 med dikten På månbergets baksida som finns med i Isblommor. Alla dikter i boken finns på både svenska och engelska.

Beställ här!
Klicka här för att beställa! Pris 170 kronor. Porto tillkommer.


Titta in i vårt diktarkiv

Där finner du över 70 dikter av i regel unga, okända skalder.


Skicka in en dikt!

Du kan också skicka in en egen dikt. Här finns formuläret!


___________________________

Poesilänkar

Engelskt poesi-arkiv

Klicka här så kan du höra världsberömda poeter läsa sina dikter. De läser på engelska men texten finns också skriftligt.


      
      Gisela Chand

På pottkanten

Gisela Chand.
Ca 155 sidor.
Pris: 79 kr. (Ca-pris i bokhandeln 108 kr.)
Beställ den här.

Ur kritiken:

Trots det bekymmersamma i Annas liv är boken mycket lättläst, underhållande, dråplig, ironisk och skarpt kritisk till mycket i Storbritannien, särskilt sådant som rör mammors och barns situation. Det här är en bok som utbildar svensken och som samtidigt höjer ett varningens finger till den tjej som funderar på att flytta utomlands. Somligt är uppdiktat, men det mesta i berättelsen skall vara äkta och självupplevt. Diverse vardagsbekymmer, relationsproblematik, humor, värme och samtidigt nyttig samhällsinformation, allt serverat på 154 överraskande bra sidor. Ta och läs!
Peter Siljedahl, Boktips.just.nu

Många svenska ungdomar reser idag till England, framför allt London. Gisela Chand avslöjar de sociala skillnaderna mot Sverige effektivt... Man får känslan av att komma 50 år tillbaka i tiden. Med en fullkomligt dräpande ironi beskriver hon livet som hemmafru i London... En dagisplats kan kosta 13000 kr i månaden och är ändå urusel... Allvar och ironi blandas med många skratt...
Bengt Eurenius, www.ettnet.se/~beur/books

... en rolig och lättläst bok ...
Erika Andersson, Pocketkoll.se

roliga personskildringar... Denna författardebutant har någonting på hjärtat och det är uppfriskande att för en gångs skull läsa en bok som hyllar den svenska modellen. Fler svenskar borde inse hur bra vi har det, särskilt nu, när vi har en regering som vill att vårt samhälle skall närma sig det brittiska.
Marja Beckman, Tidningen Kulturen

Det är kul skrivet och på köpet får man också intressanta inblickar i det engelska överklasslivet.
Journalisten

en träffsäker berättelse om kvinnans situation då hon inte yrkesarbetar, och vilka framtida effekter det kan få för henne. Om ofriheten i att inte själv bestämma över pengarna man lever av och alltid vara beroende av någon annan.
Annas bokhylla

Det är viktigt att belysa de förhållanden kvinnor kan leva under i olika delar av världen, och England är enligt författaren långt ifrån vår svenska jämställdhet. Detta är intressant att ta del av...
Petra Norman, BTJ

Fakta är ju att England är ett mossigt hierarkiskt och efterblivet samhälle... Huvudpersonerna tillhör övre medelklass med förgreningar mot adel, men författaren strör in noteringar även om mindre lyckliga medborgare i Hennes Majestäts rike, som ju i praktiken är mycket av ett brutalt klassamhälle (lindrat av att det finns en massa trevliga människor där som jag själv vet)... Vad har vi mer som berörs i boken, förutom daghem utan pedagogiskt skolad personal och föräldrar som spöar upp sina barn i tid och otid? Exempelvis ett skolsystem som vi bör akta oss för att kopiera... En kvinnosyn som borde få svenskor med någon hjärnsubstans mellan öronen att dra dessa öron åt sig... England har inte riktigt fått kläm på det där med arbetande självständiga kvinnor, om man uttrycker det milt. Hustrun blir ett bihang till maken på ett sätt som vi knappast sett maken till i Sverige på många år.
Björn Nilsson, Björnrecension


Beställ
Klicka här och fyll i beställningsformuläret.Se även här!